Svet

Zapadni mediji i analitičari i dalje zbunjeni ratom u Ukrajini

Zapadni mediji i analitičari i dalje zbunjeni ratom u Ukrajini: Ako ste gajili nadu da će mediji i vojni analitičari koji predviđaju skori kolaps Rusije zbog neuspele invazije na Ukrajinu shvatiti stvarnost, razmislite ponovo. Njujork Tajms, vodeći pokazatelj razmišljanja zapadnog establišmenta, objavio je članak koji otkriva zabludu i konfuziju o ratu u Ukrajini koji su zarazili vašingtonsku i njujoršku političku močvaru.

Pojednostavljeno, članak "Ukrajinski zahtevi za više oružja sukobljavaju se sa Zabrinutosti SAD (Ukraine’s Demands for More Weapons Clash With U.S. Concerns) implicitno priznaje da Rusija pobeđuje, ali gaji nadu u dramatičan povratak Ukrajine. Evo najzanimljivijih delova koje su izneli nezvanični glasnogovornici CIA-e Erik Šmit (Eric Schmitt) i Džulijan Barns (Julian Barnes):

Ukrajinci kažu da su im potrebne brže isporuke artiljerije dugog dometa i drugog sofisticiranog naoružanja kako bi se zaustavilo stalno napredovanje Rusije. Sjedinjene Države i Evropljani insistiraju da je još na putu, ali su oprezni da šalju previše opreme pre nego što ukrajinski vojnici budu obučeni. Pentagon je zabrinut zbog potencijalnog iscrpljivanja svojih zaliha u narednim mesecima.Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Integer posuere erat a ante.

Je li Vam jasno? Rusija stabilno napreduje. Sistemi oružja koje SAD i NATO žele da pošalju brojčano nadmašuju broj Ukrajinaca obučenih za upravljanje tim oružjem. I trilion dolara američkih Budžetu za odbranu ponestaje projektila i granata i ne može da ide u korak sa anemično finansiranim Rusima. Urnebesno.

Sada o obmanjujućim delovima Šmit/Barns-članka:

SAD zvaničnici kažu da bi Ukrajina mogla da izvede uspešnu kontraofanzivu i povrati deo — iako ne svu — teritoriju koju je izgubila, ako nastavi da nanosi krvavi danak Rusiji, sve dok novo oružje ne pristigne sa Zapada.

A da žaba ima krila, mogla bi da leti. Razlog zašto Ukrajina moli za nove tenkove, avione, artiljerijske jedinice i višecevne raketne sisteme je taj što je Rusija uništila preko 80% ukrajinske vojne tehnike. A u procesu uništavanja tenkova i aviona i artiljerijskih oruđa, Rusija je eliminisala i najbolje ukrajinske trupe.

Ali ta činjenica izmiče Šmitu i Barnsu. Oni sa zadovoljstvom prodaju izmišljotine američke CIA i Ministarstva za Odbranu (DOD), da je Rusija pretrpela zapanjujuće gubitke i da struže dno bureta kako bi popunila naizgled iscrpljene vojne jedinice:

Skoro petomesečni rat se nalazi u kritičnom trenutku, SAD zvaničnici i drugi upoznati sa procenama obaveštajnih službi kažu. Čak 100 do 200 ukrajinskih vojnika umire svakog dana otkako je Rusija u proleće prebacila svoju vojnu kampanju na istočnu Ukrajinu. Oni navode kako je ukupno, oko 20.000 Rusa ubijeno, a ranjeno oko 60.000. Skoro trećina ruske opreme navodno je uništena u ratu, prema zapadnim zvaničnicima, uključujući nekoliko onih koji su govorili pod uslovom anonimnosti da razgovaraju o osetljivim informacijama. Da bi popunila svoju vojsku, Rusija bi morala da mobiliše veći deo svog stanovništva, objavom rata — zvanično sukob ostaje „specijalna vojna operacija“ — ili premeštanjem trupa i opreme sa ruskog krajnjeg severa ili dalekog istoka u Ukrajinu.

Izračunajte sami: Rusija je započela fazu 2 – tj. fokusirajući se na Donbas – 1. aprila 2022. Do 15.4.2022, to je 104 dana. Ako je Ukrajina gubila 100 dnevno, to znači da je samo 10.400 poginulo. Ako je broj 200, to znači 20.800. Pa da razjasnim ovo. Ukrajina, koja se od 1. aprila nalazi u odbrambenom položaju, izgubila je Luganskoj Republici i metodično se potiskuje iz Donjecka, a u najgorem slučaju koji su naveli američki obaveštajci, pretrpela je isti broj žrtava kao Rusija?

Ako je ruska vojska zaista pretrpela gubitke koje tvrde Ukrajina, Njujork Tajms i anonimni američki zvaničnici, kako su onda, do đavola, ti podmukli Rusi pobedili dobro zabarikadirane Ukrajince? Rusija je započela „Specijalnu vojnu operaciju“ sa oko 200.000 vojnika. Ipak, ljudi koji razgovaraju sa Šmitom i Barnsom insistiraju da je 80.000 Rusa stradalo. Drugim rečima, 40% ruskih snaga je izgubljeno.

Dakle, ako je to tačno, preostali Rusi moraju biti neverovatni ratnici. Ukrajina nije povratila i odbranila nijedan hektar teritorije koju je nekada držala. I to uprkos brojčanoj prednosti tri prema jedan u odnosu na Rusiju. Šta dođavola? Ukrajina je započela rat sa 600.000 vojnika protiv skromnih 200.000 ruskih, a Rusija je ta koja, prema Tajmsu, „stalno napreduje“.

Pravo pitanje koje je trebalo da postave Šmit i Barns je: Koliko dugo američki zvaničnici mogu da lažu i ubacuju skupe sisteme oružja u kacu bez dna? Čini se da se brzina napredovanja Rusije povećava. Danas (15.7.2022) postoje izveštaji da ruske snage ulaze u predgrađe Severska, jednog od ključnih uporišta nove ukrajinske odbrambene linije. Ako je tačno, Rusi će verovatno postići strateški prodor u Donjecku.

Ono što lakoverni novinari i moroni koji rade u CIA i DIA ne shvataju jeste, da je ruska taktika uništavanja vazdušnih, oklopnih i artiljerijskih sredstava tokom poslednja tri meseca postigla Klauzevicovu kulminaciju, tj. ukrajinska vojna sila više nije u stanju da izvodi svoje operacije.

Ukrajina, bez obzira na brojčanu prednost u ljudstvu, tek bi trebala da pokrene značajnu ofanzivu koja bi potisnula Ruse nazad i držala ih podalje. Ali, realnost za ukrajinske trupe je noćna mora. Evo video snimka Rusije kako napada tri kolone ukrajinskih trupa koje pokušavaju da izvrše napad na Herson u južnoj Ukrajini (15.7.2022):

Američka javnost tek će se probuditi u ovoj realnosti i shvatiti da je podržala program jednostranog razoružanja. Poslali smo mnogo našeg najboljeg oružja u Ukrajinu, a Rusi su ga raznose dođavola.

Prevod: redakcija
Izvor: A Son of The New American Revolution
Piše: Lari C. Džonson

Pročitajte još: | | |

Pratite nas

Perunis Call Centar
Perunis Call Centar

Društvene mreže

© 2016 - 2023 Poligraf. Sva prava zadržana | All Rights Reserved

Search