Nauka i Tehnika

Dve Bitcoin valute se nikada neće pomiriti

Ljubitelji dve kripto valute Bitcoin i Bitcoin Cash su nepopustljivo posvađani i konflikt se pogoršava. Ažuriranje Bitcoin Cash 15. maja jasno stavlja do znanja da će projekti koji proizilaze iz vizije fundamentalno ići na različite načine, kako piše vodeći portal za tehnologiju WIRED.

Istorija kripto-valuta Bitcoin i Bitcoin Cash čita se skoro kao mit koji je osnovao Rimsko carstvo. Romulus i Remus su se borili sve do brato-ubistva o tome kako bi trebalo biti ime grada i ko bi trebao biti vladar dolazećeg carstva. Slično tome je i sukob između Bitcoin i Bitcoin Cash.

Dve sekcije koje su pre blisko sarađivale sada su u sukobu. Dok su se braća rimske mitologije borile za Rimsko carstvo, dve kripto valute se bave pitanjem: koja kripto-valuta je pravi bitkoin? Jer samo jedan može biti model i lider scene.

Kako da svoj dom pretvorite u multimedijsko iskustvo

image

Rusija prvi put pokazala najmodernije naoružanje

Rusija prvi put pokazala najmodernije naoružanje

Veći blokovi nisu rešenje

Najveći spor između dve bitkoinske valute je veličina bloka - a sa ažuriranjem koje je obavljeno 15. maja, prešlo se u sledeću fazu konflikta: iako su blokovi na Bitcoin Cash-u već bili dvostruko veći od njihovog blizanca Bitcoin pre ažuriranja, veličina bloka Bitcoin Cash je sada četri puta veća: umesto 8 MB sada iznosi 32 MB. Razlog za ovu odluku je: Što više prostora postoji u bloku, moguće je više transakcija zabeležiti a sa tim transakcije postaju jeftinije.

Programeri u Bitcoinu namerno su se usprotivili većim blokovima, strahujući da bi to moglo centralizirati ekosistem. Oni tvrde da će veći blokovi povećati opterećenje podataka. To opterećuje čvorovi (koji kontrolišu blokove). Čvorovi (nodes) su distribuirani širom sveta i uglavnom su na privatnim računarima koji proveravaju transakcije kao deo mreže.

Teza Bitcoin programera je: Ako se veličina bloka povećava, onda je za privatne osobe preskupe takav čvor. Ovi čvorovi koji su ostali pripadaju velikim kompanijama, od kojih mreža (i sama kripto valuta) postane zavisna.

Programeri Bitcoin Cash-a se su drugog mišljenja: Prema Murovom zakonu, performanse računarskih čipova eksponencijalno raste - sa stabilnom cenom. Zbog toga je novo opterećenje podataka velikih blokova lako apsorbirano novim i bržim računarima.

Postoji, međutim, kontra-argument: zastupnici Bitcoina ističu da se Murov zakon ne važi za kripto-valute, jer se taj zakon odnosi samo na rastući kapacitet memorije u računaru. Glavni problem većih blokova, međutim, nije to što se više ne mogu memorisati, već u opsegu protoka koji je potreban za transakcije u mreži, a opseg protoka ne raste ni približno Murovom zakonu.

Performansa računara se udvostručuje približno svakih 18-24 meseca

Murov zakon

Originalna vizija Bitcoinovog pronalazača

Obe strane u sporu tvrde da prate prvobitnu viziju Bitkoinovog pronalazača Satoshi Nakamoto (čiji se pravi identitet ne zna). Ali nijedna strana trenutno nije u stanju da ostvari sledeći ideal: povećanje veličine Bitcoin Cash-a dovodi do centralizacije, a bitkoin se više ne može koristiti kao valuta - pored toga, Bitcoin se teško može dalje razvijati.

Pošto još uvek nije poznato ko se krije iza pseudonima Satoshi Nakamoto - a on ili ona se od 2011. godine nije javljao - verovatno se nikada neće moći konačno razjasniti kako se vizija Bitkoinovog pronalazača, koji je objavio u svom dokumentu Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System" (na srpskom "Bitcoin: sistem elektronskog novčanog poretka između jednakih stranki"), treba realizovati u stvarnosti. Dok fanovi originalnog (Bitcoin) naglašavaju da je naročito visok stepen decentralizacije najbliži Satoshiovoj viziji, pristalice Bitcoin Cash-a se fokusiraju na naslov . Samo Bitcoin Cash zaslužuje ovu titulu, jer su transakcije preko Bitcoin prenosa suviše skupe da bi bile praktične kao digitalna valuta.

Ako se frontovi između ove dve grupe ne omekšaju , može se poći od toga da ovaj disput neće završiti dobro. Već su vrlo drastične kampanje dezinformacije namerno podstaknute da diskredituju jednu od dve valute koje će se verovatno nastaviti i u budućnosti. Ostaje da se nadamo da na kraju posledice ove svađe ne budu snosile obe strane, a i kripto tržište u celini.

Pročitajte još: |

Pratite nas

Perunis Call Centar
Perunis Call Centar

Društvene mreže

© 2016 - 2023 Poligraf. Sva prava zadržana | All Rights Reserved

Search