Nauka i Tehnika

Koji PVO je bolji? Ruski S-400 Trijumf ili MIM-104 Patriot?

(INFOGRAFIKA) Aleksandar Mihejev, direktor ruske kompanije „Rosoboroneksport“ naveo je osnovne karakteristike protivvazdušnog raketnog sistema S-400 koje ga čine toliko privlačnim za kupce.

„Danas je jedna od najvažnijih karakteristika sistema PVO - minimalna visina na kojoj može da pogodi cilj. Sistem ima sposobnost da se efikasno suprotstavi elementima visoko preciznog naoružanja – glavnim faktorima u savremenom ratu koji nanose maksimalnu štetu trupama i infrastrukturi. Kao pravilo, takve mete lete na prilično niskim visinama, koristeći reljef okoline kao prirodnu kamuflažu.

Pet osnovnih prednosti S-400 sistema

  1. S-400 može da uništava krstareće rakete i svaki avion protivnika na visini od 10 metara. Ispod toga ništa ne leti. Najbliži konkurenti po tom pokazatelju 2,5 puta zaostaju za S-400 sistemom.
  2. Pored toga, on je pomenuo višestruko iskustvo uspešne primene S-400 u ratu i vojnim vežbama, što su za ocenu efikasnosti PVO sistema dosta slične stvari.
  3. Pored toga, šef „Rosoboroneksporta“ se setio i maksimalnog dometa S-400 – sa svojih 380 kilometara dva puta je veći od svojih zapadnih pandana.
  4. S-400 je dobar, prema rečima Mihejeva, i po brzini podizanja u stanje borbene gotovosti i vraćanja u stanje mirovanja – minimum, tri puta je brži od svojih konkurenata. Kako bi počeo da obara mete, sistemu je potrebno svega pet minuta.
  5. Međutim, glavni plus je njegova univerzalnost – S-400 može da obara najrazličitije mete – avione, helikoptere, krstareće i balističke rakete koje mogu da prelete 3.000-3500 kilometara.
s400 trijumf protiv mim-104 patriot
Pročitajte još: | |

Pratite nas

Perunis Call Centar
Perunis Call Centar

Društvene mreže

© 2016 - 2023 Poligraf. Sva prava zadržana | All Rights Reserved

Search