Nauka i Tehnika

Kriptovaluta Bitcoin u slobodnom padu

Odlazi li “kriptogroznica” u povijest?

Vrijednost kriptovalute Bitcoin je pala na godišnji minimum, otvarajući put novom padu. Postoje i kriptovalute poput venezuelanskog Petra, čija se vrijednost temelji na cijeni barela nafte ili cijeni zlata i drugih resursa kojima zemlja raspolaže, stoga se mogu zvati tako samo zato što koriste blockchain tehnologiju, ali im je vrijednost vezana za fizička dobra, ne samo za ponudu i potražnju. No, gledajući pad vrijednosti Bitcoina, može li se reći da je priča o kriptovalutnom balonu završena?

Kriptovalute, osobito Bitcoin, ove su godine pokazale čudnu stabilnosti. Nakon olujne godine 2017. ova imovina je prestala privlačiti tako veliki interes, a cijena je varirala u uskom rasponu.

Štoviše, u listopadu je volatilnost Bitcoina bila čak niža od indeksa dionica S&P 500, što bi u određenoj mjeri, u smislu pouzdanosti, moglo značiti povećanu atraktivnost ove imovine. Međutim, postoje i drugi, tehnički čimbenici.

Vrijednost od oko 5800 dolara za Bitcoin je bila kao Linija Maginot za ovu kriptovalutu. Od tada je započeo zadnji val, a to je bila cijena koja je služila kao podrška tijekom 2018. godine. Vlasnici i “rudari” su se u više navrata borili za to, ali svaki put se malo izgubilo.

No, u srijedu je cijena pala i Bitcoin je taj dan pao za 12%. Ispostavilo se da je to bio pad ispod profitabilne cijene za razmjenu. Sa stajališta tehničke analize izveden je klasični proboj.

U samo jednom danu je tečaj pao za 750 dolara, na razinu od ljeta od listopada 2017.

Prema CoinMarketCapu, nakon Bitcoina je Ethereum pao za 13,33% za 179,09 dolara, Ripple za 9,73% za 0,459 dolara, Bitcoin Cash za 15, 38% ili za 441,46 dolara.

Opet, ako se oslanjate isključivo na podatke tehničkih analiza, Bitcoin još ima dug put do propasti. Možda će njegova vrijednost pasti čak dvostruko ili čak i više.

Općenito govoreći, postoje različite točke gledišta o kriptovalutama i njihovoj cijeni. Netko misli da je to budućnost i da bi trebale koštati mnogo više, dok drugi smatraju da je to fiktivna valuta i nema nikakvu vrijednost.

Ipak, sve je veći broj onih koji se slažu da se s ovom pričom dogodio klasični “mjehur”. Prošle godine su kriptovalute dosezale cijene bez presedana, a onda je ovaj “mjehur” bio brzo ispuhan. Osim medija, cijelu tu histeriju ništa nije podržavalo. Čak i oni koji nemaju pojma o tome što je to, htjeli su na brzinu zaraditi novac.

Bilo je mnogo usporedbi, ali analogija s Tulip Fever je najprikladnija. Ako je netko kupio Bitcoine po 18 ili 20 tisuća dolara, u usporedbi s apsolutnim maksimumom kojeg je Bitcoin dosegao u prosincu 2017., izgubio je 73%. Od početka ove godine je pad bio 63%.

Danas se vjeruje da je sve posljedica tvrdolinijaša i zagovornika Bitcoina i kriptovaluta općenito, što je dovelo do grananja Bitcoina 1. kolovoza 2017. na dvije nepomirljive skupine, na konzervativne pristaše Bitcoina ABC i ideološke pristaše verzije Bitcoina SV (Satoshi Vision). Drugu granu promiče kriptoentuzijast Craig Wright, koji je sebe proglasio pravim Satoshi Nakamotom.

Veliki kineski BTC.com i Antpool, koji su pod kontrolom najpoznatijeg proizvođača rudarske opreme Bitmain i njegovih saveznika, provode većinu razmjene i više podržavaju trgovinu Bitcoina ABC, nego Bitcoina SV.

Kako god bilo, trenutno je Bitcoin izgubio većinu svoje vrijednosti a na tečajnoj listi Coin Market Cap primjetan je isti trend i kod ostalih kriptovaluta.

Izvor: Logicno

Pročitajte još:

Pratite nas

Perunis Call Centar
Perunis Call Centar

Društvene mreže

© 2016 - 2023 Poligraf. Sva prava zadržana | All Rights Reserved

Search