Nauka i Tehnika

Mars: pronađene značajne količine vode

Naučnici su, zahvaljujući orbiteru koji kruži oko Marsa, otkrili značajne količine vode na Crvenoj planeti, objavila je Evropska svemirska agencija. Orbiter ExoMars Trace Gas, lansiran 2016. godine u zajedničkoj misiji Evropske svemirske agencije i ruskog Roskosmosa, detektovao je vodu u dolini Valis Marineris na Marsu.

Kako se navodi, taj kanjon je 10 puta duži, pet puta dublji i 20 puta širi od Velikog Kanjona

Voda je otkrivena ispod površine sistema kanjona, pomoću instrumenta koji meri nivo vodonika u prvom metru površine Marsa. Reč je o neutronskom teleskopu velike rezolucije pod nazivom FREND.

Pre toga, voda je tražena ispod površine Marsa, gde su otkrivene male količine.
Autor studije Igor Mitrofanov, vodeći istraživač na neutronskom teleskopu FREND, izjavio je da se pomoću orbitera može proveriti šta se događa do jednog metra ispod površine Marsa.

Najvažnije je da možemo da lociramo locirati ‘oaze’ bogate vodom koje nisu mogle biti otkrivene ranijim instrumentima

Igor Mitrofanov

Naveo je da je FREND otkrio područje sa neobično velikom količinom vodonika u kanjonu Valis Marineris. „Pod pretpostavkom da je vodonik koji vidimo vezan u molekule vode, izgleda da je oko 40 odsto materijala neposredno ispod površine u tom regionu voda“, rekao je Mitrofanov.

Površina tog područja kanjona može se uporediti sa površinom Holandije.

Koautor studije Aleksej Malahov, viši naučnik Instituta za svemirska istraživanja Ruske akademije nauka, objasnio je da se može zaključiti koliko vode ima u zemljištu na osnovu toga koliko neutrona taj instrument emituje, pošto suvo tlo emituje više neutrona nego ono koje je vlažno, preneo je Tanjug.

Pročitajte još:

Pratite nas

Perunis Call Centar
Perunis Call Centar

Društvene mreže

© 2016 - 2023 Poligraf. Sva prava zadržana | All Rights Reserved

Search