Meteo

Dugorčna vremenska prognoza za leto 2023. g

Meteorolog Nedeljko Todorović rekao je za RTS da su aktuelne vremenske prilike tipične za maj i da su temperature oko proseka.

  • Prošle godine je maj bio ekstremno topao i ekstremno sušan. Bilo je čak sedam ili osam dana sa temperaturom 30 i više stepeni. Ove godine smo jedva dostigli 26 ili 27 stepeni. I ovaj tip vremena bi trebalo da se nastavi i u junu mesecu. Normalno, biće prosečna temperatura viša, ali gledajući ovakav razvoj vremena iznad evropskog kontinenta, ne nazire se neki topli prodor da bi temperatura bar prvih sedam dana juna bila viša od 30 stepeni - objasnio je Todorović.

Todorović je istakao da u junu raste verovatnoća za lokalne nepogode, što je i tipično za jun i jul.

  • Možemo da očekujemo, ponegde, neku nepogodu sa velikom količinom padavina i grmljavinom, koja je, uzgredno rečeno, opasna pojava. Opet tipično junsko vreme - rekao je Todorović.

Govoreći o temperaturama tokom predstojećeg leta, Todorović je najavio da će, gledajući srednje temperature, verovatno biti manje toplo od prethodna dva leta.

  • Biće pljuskova, grmljavina, nepogoda, što svakog leta imamo. Temperatura bi, gledajući višedecenijske proseke, bila malo iznad proseka, stepen, dva - naveo je Todorović.

U junu su, kako je dodao, prosečne maksimalne temperature između 25 do 27 stepeni, u julu od 28 do 30, a u avgustu od 30 do 28 stepeni, pošto počinje da pada srednja temperatura.

  • Pošto je naše vreme retko kad prosečno, biće nekoliko dana sa ekstremno visokim temperaturama, čak i do 35 stepeni u julu i avgustu, ali za razliku od prethodna dva leta, broj takvih dana će biti manji - rekao je Todorović.

Napomenuo je da će osveženja biti prisutna, naročito u junu, a da će leto biti malo toplije, u odnosu na prethodnih 100 godina, ali svežije u odnosu na prošla dva.

Prema sezonskoj prognozi RHMZ, u većem delu Srbije jun će biti topliji i prosečno vlažan, a u Vojvodini, Zapadnoj i Južnoj Srbiji topliji i vlažniji jun.

Srednja minimalna temperatura vazduha u junu imaće vrednosti za oko 0.6ºC više u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost junske srednje minimalne temperature vazduha oko 17ºC. Srednja maksimalna temperatura vazduha u junu biće takođe iznad višegodišnjeg proseka za oko 0.8ºC. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom juna biće oko 27.7ºC.

U većem delu Srbije mesečna suma padavina tokom juna biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima koje će u proseku biti za oko 5 mm više u odnosu na višegodišnji prosek, dok će u Vojvodini, Jugozapadnoj i Južnoj Srbiji biti iznad višegodišnjeg proseka sa vrednostima koje će biti za 5 mm do 10 mm više u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini junska suma padavina iznosiće oko 63 mm.

Accuweather je već objavio i prognozu za jun iz dana u dan i vidimo da će već na startu meseca biti kiše u Beogradu, a da je gotovo izjednačen broj sunčanih i dana kad se mogu očekivati pljuskovi i grmljavine.

Društvene mreže

© 2016 - 2023 Poligraf. Sva prava zadržana | All Rights Reserved

Search