Meteo

Dugoročna vremenska prognoza za leto 2022. g.

Meteorološki servis Severe Weather objavio je dugoročnu prognozu za celo leto. Jedan od najpriznatijih modela za prpgnozu vremena, ECMWF (= European Centre for Medium-Range Weather Forecasts ili Evropski Centar za srednjeročnu prognozu vremena) ukazuje da se širom centralne i južne Evrope očekuju temperature koje će biti iznad proseka. Podaci su između ostalog obuhvatili i Srbiju, a detaljnom analizom utvrđeno je da će u Srbiji temperature biti između jedan i dva stepena toplije nego inače.

Drugi model koji se koristio u istraživanju, UKMO (= UK Meteorological office ili meteorološki zavod saveznog kraljevstva) model, koji koriste službe u Velikoj Britaniji pokazao je takođe da će temperature biti iznad proseka, ali da će biti manje padavina nego inače.

Što se konkretno tiče oko same temperature, procene su da će one biti veće između 0,5 i 1 stepen od proseka.

Da je stav meteorologa isti širom Zemljine kugle, potvrđuje i stav stručnjaka iz Severne Amerike koji tvrde da će temperature biti za jedan stepen veće u Evropi nego na one na koje smo inače navikli.

Ko god da je očekivao prijatnije leto nego prethodnih sezona, očigledno da neće imati razloga za optimizam.

Meteorolog Nedeljko Todorović navodi da i on očekuje da će temperature u Srbiji ovog leta biti malo veće od proseka, ali da će biti manje dana sa ekstremno visokim temperaturama.

"Srednja temperatura biće slična stepen ili dva veća u odnosu na višedecenijski prosek, ali sa manjim brojem dana gde će temperatura biti veća od 35 stepeni", ističe meteorolog.

On dodaje da su u pitanju periodične promene, koje se ciklično ponavljaju u proseku na 35 godina.

"Nekada imamo toplija i sušna leta, a na drugih 35 godina ih ima manje. Dakle u pitanju su procesi koji traju decenijama. Ono što je još bitno napomenuti jeste da ovakvi modeli ne mogu u potpunosti da predvide kolike će biti temperature", naglašava Todorović.

"Prošlog leta, bilo je približno 20 dana gde je temperatura bila iznad 35 stepeni, dok ove godine očekujem da taj broj bude nešto niži", zaključuje on.

Pročitajte još:

Društvene mreže

© 2016 - 2023 Poligraf. Sva prava zadržana | All Rights Reserved

Search