Nauka i Tehnika

Misteriozna eksplozija u Sibiru – Rusi poslali vojsku i eksperte

Tajanstveni udar dogodio se u udaljenom delu Sibira u blizini reke Bureje, koji je ostavio nekoliko sela izloženim poplavama. Ruska vojska je upućena na planinu da istraži izveštaje prema kojima je kolaps izazvan neidentifikovanim letećim objektom.

Vojska je zadužena za “pomeranje planine”, koristeći eksplozive i opremu kako bi omogućila da voda ponovo teče.

Međutim, stručnjaci su upozorili da je obližnja stena slomljena, kao i da druga ogromna klizišta nisu isključena.

Izvor ministarstva odbrane rekao je da je grupa specijalista na putu da sprovede uviđaj na mestu gde su stene pale na oko 400 metara do doline.

Pripremaju se planovi za evakuaciju 400 ljudi iz sela Čekunda, Ast-Urdžal i Elga.

Poplave bi takođe mogle da poremete Bajkalsko-amursku magistralnu železničku vezu dugačku 2700 milja, koja je značajna veza između sibirske unutrašnjosti i istočne obale Rusije, osim ukoliko vojska ne ubrza ponovni protok reke.

Da bi se stvari još više zakomplikovale, ugrožena je i hidroelektrana jer se voda suši u rezervoaru hidroelektrane Burejskaja, koji se nalazi nizvodno.

Rusija je takođe poslala timove geomorfologa, geologa, hidrologa i geodeta da procene štetu, koja se verovatno desila 11. decembra.

Aleksej Maslov, načelnik Verhnebureinskog okruga, gde se incident dogodio, rekao je: ,,Mi pokušavamo da pronađemo objašnjenje za ovaj incident.

,,Verujem da je to bio meteor”.

Međutim, lokalna istraga u istočnoj Rusiji ukazuje na to da stanovnici te oblasti veruju da je uzrok eksplozija vanzemaljske letilice.

Profesor Dejv Petli, potpredsednik za istraživanje i inovacije na Univerzitetu u Šefildu i stručnjak za nauku o klizištima, odbacio je obe ideje, objašnjavajući planinsku padinu iznad Bureje, koja je imala već postojeću pukotinu na nadmorskoj visini od oko 600 metara.

On je rekao: “Možemo reći da je problem sigurno bio u steni, i da je malo verovatno da se može povezati s događajem koji je prouzrokovao meteor.”

Prof. Petli je priznao da je iznenađujuće što se pad dogodio zimi kada je zemlja bila zamrznuta, a ne u toplije doba godine.

Upozorio je da su lokalni uslovi pokazali da možda predstoje još veće opasnosti, stvarajući mogućnost za još veća klizišta.

Lovci koji su prvi stigli na mesto dešavanja, upozoreni iznenadnom i neobjašnjivom promenom toka reke, prijavili su “vruće kamenje” na koje su mogli da zagreju ruke.

Njihova prvobitna pretpostavka je bila da je nesreća izazvana udarcem meteora – iako nije bilo izveštaja u vreme kada je svemirska stena pogodila ruski Daleki istok u decembru.

Sibir je bio mesto brojnih padova meteora tokom godina.

U 2013, meteor je famozno uslikan iznad grada Čeljabinska u zapadnom Sibiru, osvetljavajući nebo dok je eksplodirao na nadmorskoj visini od 32 kilometra.

Decenijama pre toga, 1908. godine, takozvani događaj Tunguska poravnao je 770 kvadratnih kilometara šume u udaljenom delu centralnog Sibira.

Teorije o uzroku eksplozije kretale su se od meteora, komete i, opet, do sletanja NLO-a, dok je misterija propraćena nedostatkom bilo kakvog vidljivog kratera.

U međuvremenu, predviđeno je da će u skorije vreme, asteroid širine 80 metara, veoma blizu proći pored Zemlje.

Pratite nas

Perunis Call Centar
Perunis Call Centar

Društvene mreže

© 2016 - 2023 Poligraf. Sva prava zadržana | All Rights Reserved

Search