Nauka i Tehnika

Orca, najveći svetski usisivač za ugljen-dioksid

Jedno privatno vozilo emitira između 140g i 160g CO2 po kilometru. Ako vaš auto vozite 20'000 km godišnje onda u atmosferu emitujete 2.5 do 3.5 tona ugljenog dioksida godišnje.

Najveće svetsko postrojenje za usisavanje ugljen-dioksida iz vazduha i njegovo skladištenje pod zemljom, nazvano „Orka“, otvoreno je na Islandu. Ovaj „usisivač za ugljen-dioksid“ godišnje će isisavati 4.000 tona ugljen-dioksida, što je jednako količini koja se emituje iz 1200 do 1500 automobila godišnje. Prema Međunarodnoj agenciji za energiju (IEA), prošle godine u svetu je emitovano oko 31,5 milijardi tona ugljen-dioksida.

Pitaj astrologa, biraj:

0901 770 077

CHF 3.90/Min

Naučnici navedeno postrojenje smatraju značajnim doprinosom u ograničavanju globalnog zagrevanja. Postrojenje je nazvano „Orka", a to na jeziku Islanđana znači energija. Sastoji se od osam velikih kontejnera u kojima su filteri i ventilatori. U njima se ugljen-dioksid meša sa vodom i skladišti ispod tla, da bi se posle određenog vremena pretvorio u u čvrstu stenu.

Ceo ovaj sistem funkcioniše zahvaljujući geotermalnoj energiji, reč je o novoj, skupoj tehnologiji, koja bi vremenom trebalo da bude jeftinija. Podaci IAE pokazuju da širom sveta postoji 15 ovakvih postrojenja koja godišnje iskoriste 9.000 tona ugljendioksida.

Postrojenje na Islandu napravile su islandska kompanija Carbfix i švajcarska kompanija Climeworks AG.

Pročitajte još: |

Pratite nas

Perunis Call Centar
Perunis Call Centar

Društvene mreže

© 2016 - 2023 Poligraf. Sva prava zadržana | All Rights Reserved

Search