Nauka i Tehnika

Oružje sudnjega dana – napad na Rusiju?

U slučaju vojnog sukoba, oružane snage Rusije sposobne su da obrišu apsolutno svaku zemlju sa lica zemlje. Članak na ovu temu objavio je kineski portal Baijiahao.

Za rusku vojsku ne možemo reći da je najbrojnija. U pogledu ovog pokazatelja, inferiorna je u odnosu na Kinu, Indiju, Sjedinjene Države, pa čak i Severnu Koreju, a poređenje sa NATO-om nema smisla.

Ipak, čak i ovakvo stanje stvari ne sprečava da se ruska vojska s pravom smatra jednom od najjačih na svetu, a u slučaju izbijanja neprijateljstava, ruske oružane snage imaju šta da pokažu neprijatelju.

Kao što je primetio autor članka, Rusija ima veliko iskustvo u razvoju i proizvodnji naprednog oružja. Konkretno, prva je počela da oprema svoju avijaciju i mornaricu hipersoničnim raketama koje niko drugi na svetu nema.

Pored toga, za razliku od mnogih stranih kolega, ruski vojnici su više puta učestvovali u vojnim sukobima, što im daje prednost u slučaju rata.

Najveća teritorija omogućava Rusiji da kontroliše razvoj situacije u Evropi, da obuzda SAD na Istoku i da dominira na Arktiku.

A ogromna ležišta, gotovo svih prirodnih resursa, minimalizuju zavisnost od ponude stranih proizvoda. Analitičar je kao treći ruski adut naveo nuklearno oružje, koje će odmah biti pušteno u rad u slučaju pretnje po opstanak države.

„Nuklearni arsenal Rusije je Damoklov mač, koji svakog trenutka može pasti na neprijatelja. Čak i zemlja sa tako snažnim protivraketnim sistemom kao što su Sjedinjene Države ne može da zaustavi ruski napad.

Stoga, nijedna zemlja na svetu neće imati nikakvu korist od rata sa Rusijom“, zaključuje kineski analitičar.

Popularno

Ruski Yars pogađa cilj na udaljenosti od 10 hiljada kilometara

ruaki jars, oružje sudnjega dana

Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je tehničke karakteristike strateškog kompleksa sa interkontinentalnom balističkom raketom Yars-S.

Prema informacijama vojnog odeljenja, dužina projektila je 17,8 m, lansirna masa je 46 tona, a masa korisnog tereta dostiže 1250 kg. Municija koja koristi čvrsto gorivo sposobna je da pogodi cilj na udaljenosti od 10 hiljada kilometara .

Yars-M je značajno poboljšana verzija drugog strateškog raketnog sistema Topol-M. Vojni stručnjak Jurij Knutov primetio je da praktično ista veličina ne bi trebalo nikoga da zavara. Sa sličnim spoljašnjim karakteristikama, „Yars“ ima ogromne prednosti u odnosu na svog prethodnika.

„Brzina igra veoma važnu ulogu. Nije obelodanjena, jer je to u osnovi tajna karakteristika. Omogućava raketi da što pre izađe iz svemira u nisku orbitu“, objasnio je stručnjak.

Po pravilu, sistem za protivraketnu odbranu ima najveće mogućnosti da obori raketu. Ali pošto Yars ima vrlo veliku brzinu, čak je i u ovoj fazi njegovo uništavanje vrlo težak zadatak.

U SAD je jednom prilikom priznato da je za presretanje samo jedne ICBM novog raketnog kompleksa Rusije potrebno najmanje 50 raketa Aegis.

Istovremeno, primetio je ekspert, same SAD danas nemaju ekvivalentno oružje. Rakete Minuteman III razvijene vrlo davno mogu se upoređivati samo sa Topol-M.

Pentagon je, shvatajući nezavidan položaj koji američki PVO sistem ima u odnosu na Yars , usvojio program za razvoj nove rakete na čvrsto gorivo.

Pročitajte još:

Pratite nas

Perunis Call Centar
Perunis Call Centar

Društvene mreže

© 2016 - 2023 Poligraf. Sva prava zadržana | All Rights Reserved

Search