Nauka i Tehnika

Otkrivene tri galaksije iz tamnog kosmičkog doba

Primećene tri galaksije iz "tamnog kosmičkog doba", koje oblikuju svemir oko sebe.

Naučnici smatraju da su pronašli najudaljeniju galaksijsku grupu koju je čovečanstvo ikada videlo, a svedoci smo da potiče iz takozvanog 'kosmičkog mračnog doba' jer preoblikuju univerzum oko sebe.

Trio galaksija, nazvan EGS77, potiče iz vremena kada je svemir bio star samo 680 miliona godina.

Neposredno nakon Velikog praska, svemir je bio gusta, mutna supa sa atomima vodonika i gotovo u potpunosti lišena svetlosti.

Nakon 500 miliona godina, počela je epoha dejonizacije, u kojoj su neprestano šireće galaksije počele da sagorevaju maglu, podelivši atome vodonika u mehuriće plazme, omogućavajući tako svetlosti da putuje kosmosom. Zamislite kao da se led topi na jezeru u proleće, objašnjava NASA.

EGS77

Ovaj trio, udaljen nekih 13 milijardi svetlosnih godina (1 svetlosna godine je otprilike 9'500 milijardi km, ili 9.5 biliona kilometara), tek sada napušta mrak, okružen trima preklapajućim mehurićima kosmičke plazme koji tek sada dejoniziraju svoj ugao svemira (uklanjajući maglu) i puštajući svetlost van, čime se završava kosmičko mračno doba.

EGS77 je prva grupa galaksija koja je snimljena u fazi uklanjanja ove kosmičke magle

James Rhoads, GODDARD, NASA-centar za svemirske letove

Astronomi smatraju da su prvi put primetili kako se ovi plazma mehurići šire, preoblikujući svemir oko sebe i daju nam, iako udaljen, pogled u kosmičku prošlost, pokazujući neke od najranijih svetlosti ikada posmatranih.

„EGS77 je formirao veliki balon koji omogućava svojoj svetlosti da putuje na Zemlju“, objasnio je koautor studije Vithal Tilvi, istraživač sa Državnog univerziteta u Arizoni. "Na kraju su baloni poput ovih narastali oko svih galaksija i ispunili intergalaktički prostor, strukturšući svemir u reone i raščišćujući put svetlosti da putuje kosmosom."

Pročitajte još: |

Pratite nas

Perunis Call Centar
Perunis Call Centar

Društvene mreže

© 2016 - 2023 Poligraf. Sva prava zadržana | All Rights Reserved

Search