Nauka i Tehnika

Oumuamua - solarna sonda vanzemaljske civilizacije?

Misteriozni međuzvezdani asteroid Oumuamua bi mogao biti ogromni solarni brod poslat od strane druge civilizacije da potraži znake života, tvrde astronomi.

Misteriozni asteroid nazvan Oumuamua, prvi međuzvezdani objekat ikad viđen u solarnom sistemu, mogao bi biti gigantski vanzemaljski solarni brod poslato da potraži znake života, tvrdi nova studija.

Astronomi sa Harvardovog Smitsonijan centra za astrofiziku (CfA) su anlizirali čudan oblik cigare ovog objekta, i neočekivano povećanje brzine i promenu putanje dok je prolazio kroz unutrašnji solarni sistem prošle godine.

Zaključili su da bi ovaj čudan asteroid “mogao biti sunčevo jedro veštačkog porekla.“

Studija – “Da li bi pritisak solarnog zračenja objasnio “čudno ubrzanje Omuamuae“?,“ koja se nedavno pojavila na internetu – sprovedena je od strane Šmuela Bialija, postdoktorskog istraživača na CfA Institutu za teoriju i računanje (ITC), i profesora Adbrahama Loeba, direktora ITC-a, Frenka B. Bairda, profesora nauka na Univerzitetu Harvard, i predsedavajućeg Savetodavnog komiteta Breakthrough Starshot.

Sunčeva jedra sa sličnim dimenzijama su dizajnirana i izgrađene od strane ljudi, uključujući i japanski projekat IKAROS i Starshot inicijativu u koju je on uključen.

“Uzimajući u obzir veštačko poreklo, jedna mogućnost je da je “Oumuamua sunčevo jedro, koje pluta u međuzvezdanom prostoru kao ostatak od napredne tehnološke opreme,“ napisali su oni.

Alternativno, egzotičniji scenario je da bi Oumuamua mogla biti potpuno operativna sonda koja namerno poslata u blizinu Zemlje od strane vanzemaljske civilizacije.

Šmuel Biali

Istraživači kažu da bi čudno ubrzanje moglo biti rezultat solarnog zračenja koje gura ogromno solarno jedro.

Otkrili su da bi jedro koje je imalo debljinu samo delića milimetra (0,3-0,9 mm) bilo dovoljno za ploču čvrstog materijala da preživi putovanje kroz čitavu galaksiju.

Sunčeva jedra sa sličnim dimenzijama su dizajnirana i izgrađene od strane ljudi, uključujući i japanski projekat IKAROS i Starshot inicijativu u koju je on uključen.

“Uzimajući u obzir veštačko poreklo, jedna mogućnost je da je “Oumuamua sunčevo jedro, koje pluta u međuzvezdanom prostoru kao ostatak od napredne tehnološke opreme,“ napisali su oni.

“Alternativno, egzotičniji scenario je da bi Oumuamua mogla biti potpuno operativna sonda koja namerno poslata u blizinu Zemlje od strane vanzemaljske civilizacije,“ dodali su.

Druga opcija

Druga opcija, koja objašnjava nedostatak komunikacije, nedostatak bilo kakve vrste signala, može značiti da je ovaj džinovski objekat zapravo “vanzemaljska brodska olupina.“

Profesor Loeb je ranije u Scientific American napisao: “Oumuamua bi mogla biti prvi poznati slučaj veštačke relikvije koja je plutala u naš solarni sistem iz međuzvezdanog prostora.“

“Ova prilika uspostavlja potencijalnu osnovu za novu granicu svemirske arheologije, odnosno proučavanje relikvija od prošlih civilizacija u svemiru.“

“Pronalaženje dokaza o svemirskom otpadu veštačkog porekla bi dalo afirmativan odgovor na staro pitanje “Da li smo sami?“ Ovo bi dramatično uticalo na našu kulturu i dodalo novu kosmičku perspektivu značaju ljudskih aktivnosti.“

Loeb je za Universe Today rekao: “Oumuamua bi mogao biti aktivan komad vazemaljske tehnologije koji je došao da istraži naš solarni sistem, na isti način na koji se mi nadamo da ćemo istražiti Alfa Kentauri koristeći Starshot i slične tehnologije.“

“Alternativa je zamisliti da je Oumuamua bila u izviđačkoj misiji. Razlog zašto ja razmišljam o mogućnosti izviđanja je da pretpostavka da je Oumuamua pratila nasumičnu orbitu zajteva proizvodnju ~10^{15} takvih objekata po zvezdi u našoj galaksiji. Ovo obilje je i do stotinu miliona puta više od očekivanog od solarnog sistema, zasnovano na proračunu koji smo napravili 2009. godine. Iznenađujuće visoka prekomernost, osim ako je Oumuamua ciljana sonda na izviđačkoj misiji, i nije član nasumične populacije objekata.“

Precizno merenje

Objekat u obliku cigare, nazvan Oumuamua, primećen je od strane Haleakala opservatorijuma na Havajima 19. oktobra prošle godine.

Njegov izgled i ponašanje zbunjuju naučnike i doveli su do spekulacija da bi to mogao biti čak i vanzemaljski artefakt – a sada su otkrili da je dobio čudno ubrzanje dok je prolazio kroz solarni sistem, što je pomoglo da ga identifikuju kao kometu.

 

Teleskopi su prvobino primetili misteriozni crvenkasti objekat prošlog oktobra kad je projurio kroz unutrašnji solarni sistem.

Od tada, astronomi su se lomili između komete i asteroida po pitanju našeg prvog potvrđenog međuzvezdanog gosta.

“Naše visoko precizno merenje položaja Oumuamue je otkrilo da je postojalo nešto što je uticalo na njeno kretanje, osim gravitacionih sila Sunca i planeta,“ rekao je Marko Mičeli iz ESA-inog (Evropska svemirska agencija) Centra za koordinaciju objekata u blizini Zemlje u Fraskatiju u Italiji, i glavni autor dokumenta koji opisuje nalaze tima.

Na putu sa preko 100'000 kilometara na sat

Povećanje brzine je bilo u skladu sa ponašanjem komete, rekao je koautor Dejvid Farnočia iz Centra za istraživanje objekata u blizini Zemlje (CNEOS) u NASA-inoj laboratoriji (JPL).

“Ova dodatna suptilna sila na Oumuamuu je verovatno uzrokovana mlazevima gasnog materijala koji je izbačen sa njegove površine,“ rekao je Farnočia.

“Isti ovaj tip izbacivanja gasa utiče na kretanje mnogih kometa u našem solarnom sistemu.“

Komete uglavnom izbacuju velike količine prašine i gasa kada ih zagreje Sunce.

Karen Meh, astronom na Institutu za astronomiju na Univerzitetu na Havajima i koautor studije, spekulisala je da su mala zrna prašine, prisutna na površini većine kometa, erodirana tokom dugog puta Oumuamue kroz međuzvezdani prostor.

“Što više proučavamo Oumuamuu, postaje sve uzbudljivije,“ rekla je Mehova.

“Iznenađena sam koliko smo naučili iz kratke, intenzivne posmatračke kampanje. Jedva čekam sledeći međuzvezdani objekat.“

 

Oumuamua, sa manje od 800 kilometara u dužini, sada je dalje od našeg Sunca nego Jupiter, i putuje od Sunca na oko 112.000 km/h dok se kreće ka periferiji solarnog sistema.

Za samo još četiri godine, proći će Neptunovu orbitu na svom povratku u međuzvezdani prostor.

Zbog toga što je Oumuamua prvi međuzvezdani objekat koji je ikada primećen u našem solarnom sistemu, istraživači upozoravaju da je teško iznositi opšte zaključke o ovoj novo otkrivenoj klasi nebeskih tela.

Međutim, zapažanja ukazuju na mogućnost da drugi zvezdani sistemi redovno izbacuju male objekte poput kometa i da bi trebalo da ih ima više koji plutaju među zvezdama.

Buduća istraživanja na zemlji i u svemiru bi mogla otkriti više ovih međuzvezdanih objekata, pružajući veći uzorak naučnicima za analizu.

Pratite nas

Perunis Call Centar
Perunis Call Centar

Društvene mreže

© 2016 - 2023 Poligraf. Sva prava zadržana | All Rights Reserved

Search