Nauka i Tehnika

Ruski antibiotik za agresorsku artiljeriju zabrinjava NATO

Rusija završava probe novog “penicilinskog” antiartiljerijskog sistema koji može da odredi izvorne korodinate minobacača bez radara za nekoliko sekundi.

Rusija je završila probe novog sistema, koji detektuje neprijateljske minobacače i artiljersku vatru i da osigura informacije o meti, za protivpaljbu. Za razliku od kolega na Zapadu, ne treba mu radar.

Razvoj 1B75 Penicilina je prvo otkriven javnosti prošle godine. U pitanju je protivartiljerski sistem sličan onom od SAD AN/TPQ-37 Fajrfajnder (Firefinder). Sistem detektuje neprijateljske minobacače i artiljersku vatru i da otkrije lokaciju, dozvoljavajući trupama da izvrše odmazdu sa smrtonosnom preciznošću. Ono što ističe ovaj ruski produkt jeste da ne koristi radar kako bi se pratili projektili i umesto toga, oslanja se na druge signale.

ruski penicilin za artiljeriju

Penicilinski niz detekcije uključuje četiri termoakustična senzora, koji su razvijeni na zemlji na distanci od glavnog vozila. Blok od šest optičkih i šest infracrvenih kamera postavljeni su na sklopivom jarbolu i deo su samog sistema.

Senzori detektuju zvučne talase koje stvara paljba i sam napad, dok ih kamere prate tokom leta. Podaci se automatski analiziraju.

Samo pet sekundi potrebno je sistemu nakon pucnjave da otkrije porekli koordinata i da pošalje signal za protivpaljbu.

Praćenje raketa bez radara, onako kako rade strani sistemi, ima dva nedostatka. Prvi jeste što male mete, poput minobacača mogu proči nedetektovano. Drugi nedostatak ogleda se u tome što sistem može biti potisnut sa elektronskim kontramerama ili uništen radarskim oružjem, ako koristi aktivni radar.

Ruski 1B75 je teže precizno otkriti, a može da detektuje svaku vrstu paljbe, od minobacača do tradicionalne raketne artiljerije. Takođe može da detektuje antivazdušne rakete i taktičke projektile.

Ipak, postoji cena zbog nekorišćenja radara- manji efektivni domet. 1B75 ima domet od 25 kilometara, u poređenju sa 50 kilometara koliko dostiže AN/TPQ- 37 ili pak 60 kilometara koliko dostiže švedski ARTHUR sistem.

Developer 1B75 Penicilina, Ruselectronics, koji je deo ruskog odbrambenog konglomerata Rostec-a, prošle nedelje objavio je da je sistem završio sve neophodne testove i da može da se pusti u upotrebu. Prve dve jedinice bi 2020. trebalo da opskrbe rusko Ministartsvo odbrane.

Pročitajte još: | |

Pratite nas

Perunis Call Centar
Perunis Call Centar

Društvene mreže

© 2016 - 2023 Poligraf. Sva prava zadržana | All Rights Reserved

Search