Nauka i Tehnika

Ruski „Cirkon“ može uništiti američke nosače aviona

Rusija je postala konkurent SAD u svetskim morima, bez obzira na američku hegemoniju po broju nosača aviona, piše kineski list „Sohu“.

Novinari su skrenuli pažnju na tendenciju razvoja ruske flote, gde mnogi manji brodovi dobijaju snažno naoružanje.

Kao primer se navodi korveta „Gremjašči“ koja može da izvodi napade krstarećim raketama „Kalibar“ i „Oniks“. Rusija planira da ovaj brod naoruža i hipersoničnom raketom „Cirkon“.

Ove rakete mogu da unište nosač aviona

Sohu

Po njihovim rečima, rakete „Oniks“ mogu da dostignu brzinu od 2,5 Mahova.

Kao poređenje, piše list, brzina „Cirkona“ će premašiti 5 Mahova. Ipak i brzina „Oniksa“ će biti dovoljna da bude pretnja sredstvima PVO zapadnih brodova.

Sistem navođenja omogućava da se koriste rakete različitih klasa, može da odredi stepen važnosti ciljeva na osnovu čega se prave planovi napada.

Cirkon

Cirkon dostiže 11.000 km/h. To je tako brzo da se ne može presresti. Sada je oružje prvi put lansirano sa fregate.

Raketa Cirkon, službeno ime sistema 3K22, jedno je od novih hipersoničnih oružja koje Rusija trenutno uvodi u vojsku. Nedavno (oktobar 2020.g.) je u Barentsovom moru takvo oružje prvi put lansirano pod realnim uslovima i upotrebljeno protiv cilja za obuku. Raketu je ispalila najsavremenija ruska fregata Admiral Gorškov. Načelnik generalštaba Valerij Gerasimov rekao je da je raketa dostigla maksimalnu visinu od 28 kilometara i pogodila cilj na 450 kilometara nakon leta od četiri i po minuta. Gerasimov je takođe potvrdio da će druge podmornice i površinski brodovi ruske mornarice biti opremljene cirkonom.

Video prikazuje kako se raketa lansira iz jednog od 16 standardnih lansera fregate. Posebnost: raketa se samo malo podigne, a zatim se okrene pod uglom od 90 stepeni prema cilju. Cirkon ima dve pogonske faze, prva dovodi oružje do potrebne brzine, koja je potrebna za rad "ramjet" motora, sa kojim se tada postiže hipersonična brzina.

O ovom sistemu nema preciznih podataka. Oružje je u završnoj fazi testiranja. U februaru 2019. predsednik Putin rekao je u govoru da je oružje postiže maksimalnu brzinu od oko devet puta brzine zvuka - što je oko 11.000 km/h - i ima domet od oko 1.000 kilometara.

Pročitajte još:

Pratite nas

Perunis Call Centar
Perunis Call Centar

Društvene mreže

© 2016 - 2023 Poligraf. Sva prava zadržana | All Rights Reserved

Search