Nauka i Tehnika

Ruski lovac Su-57 dobio motor najnovije generacije

Novi motor je napravljen posebno za ovaj avion i čak je malo ispred 5. generacije. On je predstavnik generacije 5+ čije su glavne prednosti specifični potisak, potrošnja i težina.

Glavni projektant i direktor Projektnog biroa „Ljuljki“, ogranak Udruženja za proizvodnju motora u Ufi, Jevgenij Marčukov, predstavio je motor najnovije generacije za lovac Su-57.

„Takav specifičan potisak ne daje nijedan motor na svetu“, rekao je Jevgenij Marčukov za televiziju „Zvezda“. Dodao je da nije imalo nikakvog smisla napraviti motor skromnijih karakteristika, jer je njegov životni vek od 30 do 50 godina.

Podsetimo da su prvi serijski uzorci lovca opremljeni motorom AL-41F1 (proizvod 117) – modernizovanom verzijom motora Su-35S.

Ruski višenamenski lovac Su-57 je avion pete generacije, stvoren uz pomoć stelt tehnologija. Lovac Su-57 je univerzalna letelica, koja sa jednakim uspehom može da rešava i zadatke sticanja nadmoći u vazduhu, kao i zadatke presretanja meta male veličine uz gađanje kopnenih ciljeva.

Avion ima sve karakteristike pete generacije — smanjenu radarsku vidljivost, sveobuhvatan pregled radarskog sistema, mogućnost integracije u jedinstveni informativni prostor operacije vazduh-zemlja, supermanevrisanje, kao i „pametnu“ pilotsku kabinu.

Pročitajte još: |

Pratite nas

Perunis Call Centar
Perunis Call Centar

Društvene mreže

© 2016 - 2023 Poligraf. Sva prava zadržana | All Rights Reserved

Search