Nauka i Tehnika

Borbena testiranja otkrivaju da je ruski novi tenk dron smeće

Loša optika, kontrola malog dometa i krhka radna oprema. Nazad na početak, momci.

Viši istraživački oficir, 3. Centralnog istraživačkog instituta ruskog Ministarstva odbrane, A. P. Anisimov, izvestio je o ključnim nedostacima modernih ruskih kopnenih vozila bez posade (UGV), Uran-9, izveštava defence-blog.

Uran-9 UGV je rusko moderno borbeno bespilotno vozilo (takođe poznato i kao ruski minijaturni tenk) dizajnirano da obezbedi daljinsko izviđanje i podršku vatri u raznim zadacima koje sprovode jedinice za borbu protiv terorizma, izviđačke i vojne jedinice u urbanim sredinama.

Tokom 10. Ruske naučne konferencije “Aktuelni problemi zaštite i bezbednosti,“ koja je održana od 3. do 6. aprila 2018. godine u N. G. Kuznjecovoj pomorskoj akademiji u Sankt Peterburgu, A.P. Anisimov je otkrio detalje o borbenim testovima Urana-9 u Siriji, što je rezultiralo identifikovanjem liste nedostataka klasifikovanih kao ključni.

U rezultatu testova, postalo je poznato da kompleks Uran-9 nije sposoban za obavljanje zadataka koji su mu dodeljeni. Konkretno, u izvođenju borbenih misija, prosečan domet održivog upravljanja sa napredne kontrolne tačke je bio 300-500 metara u uslovima naselja sa niskim zgradama, dok je takođe zabeleženo 17 slučajeva kratkoročnih (do 1 min) i 2 slučaja dugoročnih (do 1,5 sat) gubitka kontrole nad Uranom-9.

Otkrivena je niska pouzdanost elemenata radne opreme – pratećih i vodećih valjaka, prekid rada opruga. Šasija Urana9 se ne može dugo koristiti za uloge kopnenih bliskih borbi i zahteva popravku na terenu.

Tokom istraživanja izviđačkih sposobnosti, otkriveno je da elektro-optičke stanice omogućavaju izviđanje i identifikaciju meta u dometu ne većem od 2 km. Optička stanica OCH-4 ne dozvoljava otkrivanje optičkog posmatranja i ciljanje neprijateljskih uređaja, i odaje višestruke smetnje na kopnenom i u vazdušnom prostoru u nadzornom sektoru.

Takođe je bilo slučajeva nestabilnog rada 30mm 2A72 automatskog topa – 6 kašnjenja i neuspeha. UGV obezbeđuje vatru samo sa mesta, što značajno smanjuje njegove borbene sposobnosti (naoružanje, posmatranje i izviđački uređaji nisu stabilizovani).

Kao rezultat toga, zaključeno je da moderna ruska borbena UGV nisu spsosobna da obavljaju dodeljene zadatke u klasičnim tipovima borbenih operacija.

Izvor: defence blog
OPOMENA: Ovaj tekst je delomično preuzet iz američkih medija, koje su poznate po tome da često provlače lažne vesti i plasiraju propagandu Zapada (među ostalim NATO agresora).

Pročitajte još: |

Pratite nas

Perunis Call Centar
Perunis Call Centar

Društvene mreže

© 2016 - 2023 Poligraf. Sva prava zadržana | All Rights Reserved

Search