Nauka i Tehnika

Srbija sa Kinom pravi krstareće rakete dometa 300 km

Srbija i Kina mogle bi uskoro da započnu zajedničku proizvodnju krstarećih raketa dometa od čak 300 kilometara, sa kojima bi naša država nesumnjivo postala evropska vojna sila.

Ovo tvrdi vojno-politički komentator Miroslav Lazanski, koji kaže da se, prema njegovim informacijama, i o ovoj temi razgovaralo u Pekingu tokom trodnevne posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Lazanski veruje da su Kinezi više nego voljni da nam isporuče najsavremeniji softver za rakete zemlja-zemlja, koji bismo mi iskoristili za proizvodnju sistema ‘šumadija’. Takođe, kaže naš sagovornik, Kinezi bi nam ustupili i poligone za testiranje ovih raketa pošto mi u Srbiji naprosto nemamo gde to da odradimo.

Lazanski podseća da je Peking i ranije nudio Beogradu transfer ‘raketne tehnologije’.

– Reč je o raketi “šumadija” dometa 300 kilometara. Kinezi su nudili da uđu zajedno sa nama u tu priču, da nam daju deo tehnologije za raketni sistem koji se proizvodi kod nas. Čak su njihovi vojni stručnjaci bili u Beogradu na razgovorima o ovom projektu… Ti pregovori su sada ponovo pokrenuti. Kada bi nam zaista dali svoju tehnologiju da je koristimo ovde u proizvodnji, to bio bio veoma veliki napredak za Srbiju – ističe Lazanski.

Prema njegovim rečima, sistem “šumadija” je višecevni raketni bacač koji razvija firma “EDePro” iz Beograda u saradnji sa “Jugoimportom – SDPR”.

Kinezi mogu da nam ustupe softver, a hardver bismo mi odradili. Pošto je reč o krstarećoj raketi, kineski softver bi nam pomogao da se razvije bolja putanja rakete u završnoj fazi letenja. To je najkomplikovanije u svakom balističkom profilu tog tipa. Ne bi bilo loše da sa Kinezima uđemo u dil jer bi to još modernizovalo projekat…

Takođe, mi imamo problem gde da testiramo raketu. U Srbiji ne možemo, imali smo ideju da to radimo u Pakistanu ili Kazahstanu, ali sada Kinezi mogu da ponude svoje poligone. Kad bismo ušli sa njima u kooperaciju, ovaj projekat bismo mnogo brže završili, a serijska proizvodnja bi brže počela – podvlači Lazanski, dodajući da su nam sada, kad su odnosi Beograda i Pekinga učvršćeni, otvorena vrata da kupujemo vojnu tehnologiju.

Penzionisani potpukovnik KOS Ljuban Karan kaže da čvrsta politika vojne neutralnosti Srbiji otvara nove mogućnosti, koje su nedostupne drugim balkanskim državama koje zavise od NATO pakta.

Otvorila se mogućnost konkretne vojno-tehničke saradnje sa dve od tri najmoćnije svetske sile: Rusijom i Kinom. Saradnju sa Kinom potcenjuju samo oni koji ne poznaju njihove velike domete u osvajanju moderne tehnologije.

Tačno je da Kinezi mnoge moderne borbene sisteme kopiraju, ali to veoma kvalitetno rade. Pričamo o naciji koja je osvojila svemirsku raketnu tehnologiju. U njih ne treba sumnjati! Nije u pitanju samo sistem, koji bi zbog velikog dometa bio ključni faktor odvraćanje svakog eventualnog agresora, nego je ovo i izuzetan poslovni potez. Na toj raketi Srbija bi mogla da zaradi silne pare – zaključuje Karan.

Izvor: Informer

Pročitajte još: | |

Pratite nas

Perunis Call Centar
Perunis Call Centar

Društvene mreže

© 2016 - 2023 Poligraf. Sva prava zadržana | All Rights Reserved

Search