Nauka i Tehnika

Zapad odustaje – SAD protiv kineskih IT kompanija

 

Da li je Huawei novi Sputnjik? Zapad je obrazovanjem i istraživanjem odgovorio na sovjetski izazov – nema recepta protiv NRK.

Kapitalistički Zapad mogao je, to je bila njegova prednost u kasnoj fazi hladnog rata, jednostavno sačekati i videti kako socijalističke države Evrope u određenom trenutku zaostaju sve više i više. Ne svuda, ne u svemu, ali nekoliko decenija nakon „šoka Sputnjika“ bilo je očigledno da se u raznim granama industrije otvara sve veći jaz. To nije bila posledica „nedostatka konkurencije“ u socijalističkim državama, već posledica spirale naoružanja, koju su pokrenule SAD i njeni saveznici. To je bio čisti otrov za plansku ekonomiju socijalističkih država, dok je sa druge strane, "slobodno tržište" Zapada imalo koristi, jer nabavka oružja je državna potrošnja.

Znamo kako se priča završila. Imperijalizam je pobedio u ovom kolu. Trka oružja polako ali sigurno ugušila je stvarni postojeći socijalizam. Visokotehnološki embargo protiv država COMECON učinio je ostalo.

Takođe znamo da se istorija ne ponavlja uvek. Ako SAD sada preduzimaju navodno slične mere u borbi protiv Kine, pozadina je potpuno drugačija. Poput napada na tehnološki vodećeg dobavljača mreže Huawei, zabrana kineskih aplikacija Tik-Tok i We Chat znak je slabosti. SAD, (još uvek) država sa najvećim brojem velikih IT kompanija, odustale su od hrvanja sa Kinom. Staro ubeđenje da će se u otvorenoj borbi moći poraziti navodno neproduktivna "državna ekonomija" ne postoji više.

Naravno, u Narodnoj Republici Kini su Facebook i Twitter takođe blokirani. Moglo bi se tvrditi da se oni ne pridržavaju važećih zakona – za razliku od kineskih aplikacija u Americi. Ali ovakva rasprava je neplodna, jer paragrafi koaguliraju odnose društvene moći; kada više ne odgovaraju, menjaju se prema potrebi, da bi odgovarali. Do sada je Zapad uvek bio siguran da se može nositi sa Kinezima: "neka dođu"". Sada kada su tu, imaju dostignuća koja ni u čemu nisu inferiornija od onih iz Silikonske Doline. Umesto da sve prepuste slobodnom tržištu, bilo da su to Facebook ili We Chat, ili da li je Tik-Tok ili Youtube bolji, SAD grade zid. Neka vrsta firewall-a protiv Kine. Na kraju ovaj put bi nas mogao dovesti do potpunog razdvajanja tehnoloških sfera: Kineski u odnosu na američki „Internet“.

Ali nije vreme i mesto za zlobnu radost, što Ameri gube ovu bitku. Imperijalizam može biti ranjen, ali to ga ne čini manje agresivnim. Nakon „šoka Sputnjika“, Zapad je započeo opštu obrazovnu ofanzivu i mnogo je uložio u osnovna istraživanja, ali to danas nije slučaj, jer su trulež i stagnacija već predaleko napredovali. Ali ako kapital dobije osećaj da više ne može držati korak - tada u početku raste samo jedna stvar, a to je opasnost od rata.

Izvor: Junge Welt
Napisao: Sebastian Carlens

Pratite nas

Perunis Call Centar
Perunis Call Centar

Društvene mreže

© 2016 - 2023 Poligraf. Sva prava zadržana | All Rights Reserved

Search